BEYİN ULTRASONU: SES DALGALARI KİŞİNİN NASIL HİSSETTİĞİNİ DEĞİŞTİREBİLİR Mİ?

    Dr. Stuart Hameroff, farelerin beyinleri üzerine ultrason ile yapılan uygulamaların yer aldığı araştırmaları görünce benzeri bir denemeyi insan beyni üzerinde yapmaya karar vermiş.

    Bildiğiniz gibi, ultrason cihazı ses dalgalarının kullanıldığı bir görüntüleme yöntemi ve herhangi bir radyasyon yaymıyir. Bunu önce kendisi deneyen Dr. Hameroff ilk önce bir işe yaramadığına kanaat getirmiş. Ancak birkaç dakika içinde kendisini daha iyi hissetmiş. Ancak durumun plasebo etkisinden kaynaklanmış olabileceğini düşünerek ciddi bir çalışmayla ultrasonun gerçekten insanlar üzerinde pozitif bir etkisi olup olamayacağını belirlemek için yola çıkmış.

    Özellikle kronik ağrı çeken hastalarla yapılan deneylerde hastaların ağrılarında bir gerileme olduğu belirlenmiş. Ancak daha önemlisi, ultrason uygulamasının kişilerin duygu-durumları üzerinde 40 dakikaya kadar süren pozitif etkisinin ortaya çıkmasıymış. Bu sonuç sıradan bir ultrason makinesinin insan beynine sadece 15 saniye kadar uygulanmasıyla elde edilmiş.

    Tam olarak böyle bir etkinin neden oluştuğu bilinmese de, araştırmacılar, ses dalgalarının beynimizin duygu-durum merkezindeki nöronları etkileyerek böyle bir sonucun ortaya çıkmasına neden olabileceği üzerinde duruyorlar. Araştırmacıların temel hedefi, giyilebilir olan ama asla vücudun içine takılması gereken herhangi bir parçası olmayan bir alet geliştirerek insanların depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklardan ilaçsız şekilde kurtulmalarını sağlamak.

    Şu an yeni bir hasta grubuyla 30 saniyeye kadar ultrason dalgaları verilerek bir çalışma daha yapılıyor. Araştırmanın sonuçlarının kısa süre içinde yayınlanarak paylaşılması bekleniyor.

http://www.psikolojitestleri.com
Online psikoloji testleri ve popüler psikoloji makaleleri

Etiketler: depresyon, ultrason