TWITTER HAKKINDA 10 BILINMEYEN!

    Twitter, sosyal medya ve modern iletişimin öncülerinden. Daha önce benzeri görülmemiş bir etkileşim yaratması nedeniyle hemen her alandan araştırmacının ilgi odağı aynı zamanda. Psikologlar da Twitter'ın insanlar üzerindeki değişik etkileri ve kullanıcıların özellikleri üzerine sürekli çalışmalar yapıyorlar. Bu araştırmalar sonucunda ortaya çıkan ve muhtemelen bazılarını hiçbir yerde görmediğiniz 10 Twitter gerçeğini sizinle paylaşmak istiyorum.

1-) “Twitter kulaktan kulağa oyunu gibi!”

    Çocukken oynadığımız kulaktan kulağa oyununu bilirsiniz. Sıranın en başındaki kişinin yanındakinin kulağına söylediği şey sıranın sonunda bambaşka bir şey olarak ortaya çıkar.

    Bir çok tweet, kullanıcılar tarafından tekrar tweetlenir (re-tweet) ama bu durum, orijinal tweetin yayılması esnasında, kullanıcılar tarafından istemli veya istemsiz olarak içeriğinin bozulmasına neden olmaktadır. Bu nedenle, Twitter'ı bir iletişim yolu olmaktan öte bir bilgi kaynağı olarak görmek yanlıştır.

2-) “İnsanlar Twitter' arkadaşlarını takip etmek için giriyor”

    Twitter'daki networke dahil olma sebeplerinin başında, bireylerin arkadaşlarını takip ederek günlük hayatta parçası oldukları sosyal ağın sanal ortamdaki devamında yer alma isteği geliyor.

3-) “Twitterdaki mesajların %40'ı havadan sudan muhabbetten başka birşey değil!”

    Yapılan bir araştırmaya göre, Twitter kullanıcılarının büyük kısmı incir çekirdeğini doldurmayan, havadan sudan konularla ilgili mesajlar atıyorlar. Yaklaşık %38'i ise bir konu üzerindeki diyalog (chat misali) mesajlarından ibaret. Sadece %4'ü gerçek anlamda bilgi içeren mesajlardan oluşuyor.

4-) “Twitterdaki kullanıcıların ortalama yaşı 31″

Bu durum, Facebook 33 iken Linkedin de ise 39. Yapılan bir çalışmada Twitter'ın en hızlı büyüdüğü yaş aralığı ise 18-24 yaş olarak belirlenmiş.

5-) “Twitter'da erkekler daha çok takip ediliyor”

    Erkeklerin takipçi sayısı, kadınlara oranla %15 daha fazla. Normalde, sosyal ağlarda, kadınların daha fazla ilgi odağı olduğunu ortaya koyan birçok araştırmanın aksine, Twitter'da lider pozisyonunda erkekler var. Buna karşın, atılan tweet sayısı kadın ve erkeklerde birbirine çok yakın.

6-) “Twitter'dakilerin %80'i sadece kendisi hakkında mesaj atıyor”

    Bu ilginç istatistiğe göre, kullanıcıların sadece %20'si değişik konularda mesajlar atarken, büyük çoğunluk sadece kendileriyle ilgili konularda mesaj atıyor; başka konularda yazılanlarla hiç alakadar olmuyor. Büyük çoğunluğu oluşturan bu grubun ağı diğer gruba göre çok daha küçük olduğu için Twitter'ın çok da sosyal bir ortam olduğunu söylemek mümkün değil.

7-) “Trend Topic'ler bir kerelik ve kısa ömürlü!”

Trend olan konular genellikle bilgi ve haber ağırlıklı konular. Bunlar en fazla birkaç gün trend olurken bir haftayı aşan trend topic sayısı çok sınırlı. Birçok trend konusu sadece bir kez trend olurken bir daha haklarında kimse konuşmuyor.

8-) “Twitterda her kullanıcı için ortalama tweet atma sayısı sadece 1″

Twitter'daki tweetlerin %90'ını sadece kullanıcıların %10'u atıyor. Diğer sosyal ağlarda bu kadar çarpık bir dağılım söz konusu değil. İnsanların çoğu Twitter'a girdikten sonra sadece ortalama 1 tweet atarken bunun dışında hiçbir konuda etkileşime geçmeden sadece takip ediyorlar. Twitter bu haliyle, yüksek etkileşim veya sosyalleşmeden uzak ve Wikipedi benzeri bir yapıya daha benzer gözüküyor.

9-) “Varoluş sancısı (existential angst) tweet atmak için en büyük motivasyon kaynağı”

    Varoluş sancısı, varoluşçu felsefenin temel kavramlarından biridir. En basit anlamıyla, varolmanın anlamsızlığını hisseden insan üzerinde yarattığı bir iç sıkıntısı halidir. Yani bir anlamı, amacı olmayan hayatının, kişide yarattığı negatif ruh halidir. Twitter ise özellikle dışadönük kişilik sahiplerine, istedikleri ilgi ve alakayı verdiği için onlara bir nevi yaşama sevinci ve hayattan keyif alma şansı tanıyarak varoluş sancısından kurtulmalarına yardım etmektedir. Bu yönüyle Twitter, narsistik insanların da odak haline gelmelerine yardım ettiği için, bu tip kişilerin hayatlarının önemli bir parçası durumunda.

10-) “Twitter, sosyal ağ değil eğlenceli vakit geçirme ağı”

    Twitter kulanıcıları bu alanı sosyalleşmekten ziyade diğer insanlarla ilgili ilginç bilgileri aldıkları bir haber ağı olarak görüyorlar. Bu mecradan edindikleri bilgilerin, kendilerine diğer ortamlarda edindiklerinden, daha fazla keyif verdiğini söylüyorlar.

http://www.psikolojitestleri.com
Online psikoloji testleri ve popüler psikoloji makaleleri

 

Etiketler: twitter, sosyal medya