KISA BİR MOLA ÖĞRENMEYİ HIZLANDIRIYOR!

    Psikologların yaptığı bir araştırmaya göre, öğrenme süreçlerinde kısa molalar vermek öğrenmeyi ve öğrenilen materyali hatırlamayı kolaylaştırıyor. Yapılan çalışmada, bir grup verilen aktiviteyi tamamlayınca kısa bir ara veriyor. Diğer grup ise aynı aktivitenin hemen arkasından bir başkasına geçerek mola vermiyor. İlk grubun öğrenilen materyali daha kolay hatırladığı görülüyor. Uzmanlara göre, verilen kısa ara ile hafızanın yeni edinilen bilgiyi iyice içselleştirmesi sayesinde bu bilgiler bir nevi aklımıza kazınıyor.

    Dewar ve arkadaşlarının 2012 yılında yayınladıkları bir makalede, okunulan bir hikaye ardından verilen 10 dakikalık bir aranın tam 7 gün sonra bu hikayenin hatırlanmasında nasıl bir etki yaptığı inceleniyor. Sonuçlar öyle ilginç ki bu kadar kısa bir aranın böyle büyük bir etkisi olması herkesi şaşırtıyor. Ara veren gruptaki insanlar hikayeyi 7 gün sonra, hiç ara vermeyen gruptaki insanların, o gün yaptıkları okumadan 15 ile 30 dakika sonra hatırladıkları kadar net hatırlıyorlar.

    Bu stratejinin hemen her öğrenme alanında uygulanması mümkün. Özellikle ders çalışan öğrenciler ve aileleri bunu denemeliler. Her yarım saatte bir verilen kısa aralar hem öğrenmeyi pekiştirecek hem de dikkatin toplanmasına yardımcı olacaktır. Bu sebeple hiç soluksuz çalışma yerine bu yöntemin uygulanmasının çok daha verimli olacağı açıktır.

http://www.psikolojitestleri.com
Online psikoloji testleri ve popüler psikoloji makaleler

 

Etiketler: hafıza, öğrenme