Acta Paediatrica adlı, akademik makalelerin yayınladığı bir dergiye göre, bebeklerin anne karnındayken dil öğrenmeye başladığı, bilimadamları tarafından net olarak belirlendi.
Yapılan araştırmada, bebeklerin duyma ile ilgili tüm anatomik yapılarının ve beyindeki duyma merkezinin, gebeliğin 30. haftasına kadar gelişimini tamamladığı ve kalan son 10 haftada bebeklerin annelerinin konuştuklarına yavaş yavaş aşina olmaya başladığı tespit edilmiş. Öyle ki, doğumdan hemen birkaç saat sonra bebekler ana dillerini ve yabancı dilleri birbirinden ayırt edebiliyorlar.
Daha önceki çalışmalar, bebeklerin öğrenme yetisiyle doğduğunu ve doğumla birlikte dil ile alakalı sesleri hemen öğrenmeye başladıklarını gösteriyordu. Ancak son yapılan çalışmada, dil ile ilgili sesleri öğrenmenin daha anne karnındayken başladığı kanıtlanmış oldu.
Pacific Lutheran Üniversitesi psikoloji profesörlerinden ve bu çalışmayı yapan ekipte yer alan Christine Moon, “30 yıldır bebeklerin sadece doğumdan 6 ay sonrasında ana dilleriyle ilgili ayırım yapabildiklerini düşünüyorduk. Ancak bu araştırmayla, doğumdan önce bile ana dille ilgili sesleri tanıyabildikleri objektif ve bilimsel metotla ilk defa belirlenmiş oldu” diyerek literatüre yeni bir sayfa eklendiğini söylüyor.
Yine bu ekipteki araştırmacılardan biri olan Washington Üniversitesi profesörlerinden Patricia Kuhl, fetüsün anne karnında duyduğu en net ve yüksek tona sahip seslerin, annenin konuştuğu dildeki sesli harfler olduğunu ve bebeğin bu seslere adeta kilitlenerek dikkatle dinlediğini söylüyor.
Yani bebekler için “daha çok küçük, ne söylediğimizi anlamaz” diye düşünmemeliyiz. Öğrenme süreci, özellikle de dil ile ilgili öğrenmenin, daha anne karnında başlaması ne kadar ufak olursa olsun çocuğumuzun yanında konuştuklarımıza, kullandığımız kelimelere ve hatta sesimizin yüksekliğine dikkat etmemiz gerektiğini gösteriyor. Biz farkına varmasak da, çocuklar her yaptığımızı dikkatle inceleyip kopyalıyorlar. Ufacık çocukların kullandıkları nahoş kelimeler için, "Nereden öğrendi acaba?" diye şaşırmamamız gerekiyor. Bir kere bile olsa, farketmeden söylediğimiz birşeyi, çocuğumuzun ağzından geri duyabiliriz.
http://www.psikolojitestleri.com
Online psikoloji testleri ve popüler psikoloji makaleleri