Yeni yayınlanan bir araştırmaya göre, çocukların her gün farklı saatlerde yatmaları, 4 sene sonraki bilişsel performansları üzerinde negatif bir etki yaratıyor.
3 yaşındaki 11 bin çocuğun katıldığı bu çalışmada, ebeveynlere, çocuklarının 3, 5, ve 7 yaşlarındaki yatma saatlerini kaydetmeleri söylenmiş. Çocuklar 7 yaşına geldiği zaman matematik, okuma ve 3 boyutlu cisimler ile alan algısı konularında teste tabi tutulmuşlar. Sonuçta, hem erkek hem de kızlarda, yatma saatleri düzensiz olanlar hep düşük not almışlar.
Araştırmacılar, 3 yaş civarının bilişsel gelişim açısından kritik bir dönem olabileceğini, düzensiz yatma saatlerinin ilerleyen dönemde çocukta gelişim sıkıntılarına neden olabileceğini ve hatta kalıcı hasarın bile sözkonusu olabileceğini söylüyorlar.
Uyku, özellikle homeostaz (hücrenin kendini yenilemesi ve dış etkenlere karşı savunması) ve beyin plastisi (nöronlar arasında yeni bağların kurulması) açısından kritik önemde. Yeni bilgilerin beyinde yerleşmesi ve hafıza bakımından da uyku çok değerli.
Hem erkekler hem de kızlar düzensiz yatma alışkanlığından etkilenseler de, erkeklerin biraz daha şanslı olduğunu söylemek mümkün. Araştırma, kızların üzerindeki olumsuz etkinin erkeklere göre daha fazla olduğunu ortaya koyuyor.
http://www.psikolojitestleri.com
Online psikoloji testleri ve popüler psikoloji makaleler