ÇOCUĞUNUZUN ZARARLI BİR ARKADAŞI OLDUĞUNU GÖSTEREN 10 ÖNEMLİ İPUCU

    Amerikalı psikoterapist Mary Jo Rapini, anne ve babaların, çocuklarının zararlı arkadaşlarının olup olmadığını anlayabilmek için dikkat etmeleri gereken bazı davranış kalıpları olduğundan bahsediyor.

1-) Eğer çocuğunuz arkadaşını memnun edip onun onayını almayı takıntı haline getirmişse, muhtemelen güç dengesi çocuğunuzun aleyhine değişmiştir ve bu arkadaşı tarafından istismar ediliyordur.

2-) Eğer bu arkadaşı, kendi ebeveyni ya da diğer yetişkinleri ciddiye almıyorsa, muhtemelen bu çocuğun otoriteyle ilgili sıkıntıları vardır ve sizin çocuğunuzu da benzeri şekilde yönlendirebilir.

3-) Eğer arkadaşı, sizin çocuğunuzla ilgili koyduğunuz kurallara saygı göstermiyorsa, bu tarz bir arkadaşlık evladınızı yetiştirmek istediğiniz disiplini yok edebilir. Bu tarz arkadaşlar, genellikle "kurallar anne kuzuları içindir" diyerek çocuğunuzu farklı yönlendirirler.

4-) Eğer çocuğunuzla herhangi bir şekilde dalga geçiyor veya onu küçük düşürecek hareketlerde bulunuyorsa o arkadaşı aslında bir arkadaş değildir.

5-) Bu arkadaş, okulda çocuğunuzun saygısız davranmasına ve kurallara karşı gelmesine neden oluyorsa yine kötü arkadaş seçiminin önemli ipuçlarından biri olabilir.

6-) Eğer arkadaşı, çocuğunuza sürekli herşeyi bir "sır" olarak aralarında tutmayı öneriyor ve bu konuda onu sıkıştırıyorsa dikkatli olmalısınız.

7-) Arkadaşı, toplum içinde kaba, saygısız ve vurdumduymaz ise bu davranışları çocuğunuza kötü örnek olabilir.

8-) Eğer arkadaşı, kendisinden "zayıf" gördüklerine baskı kuruyor, onları itip kakan bir davranışı sistematik olarak sergiliyorsa, çocuğunuzun bu negatif davranışlardan olumsuz etkilenmemesi çok zor.

9-) Çocuğunuzun arkadaşı öfke patlamaları yaşıyorsa sizin için önemli başka bir işaret de budur.

10-) Çocuğunuz, küfür etmeye ve saldırgan davranmaya başladıysa bu durumun kaynağını arkadaşlarında aramak gerekir (elbette evde bu tarz davranış sergileyen kimse yoksa).

http://www.psikolojitestleri.com
Online psikoloji testleri ve popüler psikoloji makaleler

 

Etiketler: çocuk yetiştirme, ebeveynlik