İnternet sitelerinde veya chat odalarında insanların birbiriyle etkileşime girdikleri ilk andan itibaren, sanal sosyalleşmeyle birlikte "sanal aşk" konusu da kaçınılmaz oldu.
Etrafta dolaşan türlü hikayeler, şehir efsaneleri var. Bir kısım, yüzyüze görüşülüp başlayan ilişkilerden hiç bir eksiği olmadığını hatta bazı artılarının bile olduğunu söylerken, bir diğer kısım ise türlü sapıkların, sosyopat ve psikopatların, antisosyal tiplerin cirit attığı yerden "sağlıklı" bir ilişki çıkmasının mucizelere kaldığını iddia ediyor.
Peki gerçekler nedir? İnternet fenomeninin 20 yılı geçkin bir süreci olduğunu düşünürsek artık elimizde bazı değerlendirmeleri daha net yapacak kadar psikolojik araştırma ve deneyin olduğunu söyleyebiliriz.
"Birileriyle tanışmak isteyenler aslında ezik tipler değil"
İki ayrı araştırmada psikologlar, internet üzerinden yeni birisiyle tanışmak isteyenlerin, yaygın kanının tam aksine tuhaf tipler olmadığını net şekilde ortaya koyuyor. Bu insanların oldukça sosyal, özgüvenleri yüksek ve karşı cinsle iletişim kurmak konusunda çekingen ve ürkek tipler olmadığı ortaya çıktı. Sadece, interneti, insanlarla tanışmak için alternatif bir yol olarak görüyorlar o kadar.
İnsanların internet üzerinden yeni birisiyle tanışmak için farklı sebepleri var. Birçok kişinin ilk defa deneme sebebi, genellikle yeni biten bir ilişki olsa da, sebeplerin hemen hiç birisi kişisel özelliklerle alakalı değil, tam tersine daha çok sosyal sebeplere dayanıyor. Yani internet aleminde sosyalleşmek isteyen kişiler, çekingen oldukları için değil ama uzun saatler çalıştıkları, yeni taşındıkları ve yeni insanlarla yüz yüze tanışmaya fazla fırsat bulamadıkları için bu yolu tercih ediyor.
"Beyaz yalanlar söyleniyor"
Bir araştırmaya göre, internet üzerinden randevulaşmak üzere bir kullanıcı profili oluşturanların %90'ından çoğu herhangi bir yalan beyanlarının olmadığını söyledilerse de bunun pek doğru olmadığı biliniyor. Hatta bir değerlendirmeye göre her 10 kişiden 9'u en az bir konuda yalana başvuruyor. Ancak yalanların çoğu basit ve gerçek anlamda o kişiyle ilgili gözünüzde yarattığınız imajı bozacak tarzda değil. En çok yalan söylenen konuların, boy, kilo ve yaş olduğu belirlenmiş. Kadınlar daha çok kilo, erkekler ise boy konusunda yalan söylemeye meyilli. Kilo ile ilgili çarpıtmalar %5 düzeyinde iken bu durum boy konusunda %1 civarında.
Sonuç olarak, internetten birisiyle randevulaşmak arzusunda olanlar eninde sonunda yüzyüze görüşme yapacaklarını bildikleri için ciddi yalanlar söylememeleri gerektiğinin bilincinde.
http://www.psikolojitestleri.com
Online psikoloji testleri ve popüler psikoloji makaleleri