UYKU PROBLEMLERI OKUL PERFORMANSINI OLUMSUZ ETKILIYOR!

    Yetersiz, sık sık bölünen uykular, uyku düzensizliği, sabahları dinlenmemiş olarak kalkmak, hepsi uyku problemi yaşadığınızın işaretleri. Genelde, uykuyla ilgili problem denince akla, zor uyuma veya hiç uyuyamama (insomnia) gelir. Fakat, uyku düzenini etkileyen hemen herşeyi uyku problemi olarak ele almak gerekir ki, bu da uykuyla ilgili çalışan tüm araştırmacıların uyku sorunu için ortak tanımıdır.

    Uyku problemleri, uzun yıllardır özellikle yetişkinler dikkate alınarak incelenen bir olguydu. Ancak son yıllarda, ilkokul çağındaki çocukların bile etkilendiği bir problem olduğu yapılan çeşitli araştırmalarda ortaya çıktı. Özellikle, huzursuz bacaklar ve konsantrasyon eksikliği, dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozukluğu (DDHB) semptomları olarak ortaya çıkmaktadır. DDHB, çoğunlukla uyku sorunlarıyla birlikte görülmektedir. Çocuğunuzda DDHB bozukluğundan şüphe etmenize sebep olacak yukarıdaki iki belirti veya uyku problemleri varsa, mutlaka DDHB'nin varlığının uzman bir psikolog ya da psikiyatr tarafından araştırılmasını sağlayın.

    DDHB, düşük okul performansının en önemli sebeplerinden birisidir. Colorado Üniversitesi’nden James Pagel’in 2007 yılında yaptığı bir araştırmada, uyku problemi olan çocukların konsantrasyon eksikliği, sınıfta uyuklama, sabahları uyanmakta zorlanma ve gece uykuya dalmaya çalışırken huzursuz ve ağrıyan bacaklardan şikayet ettiği belirlenmiş. DDHB ve uyku problemleri arasındaki neden-sonuç ilişkisi tam olarak bilinmese de birlikte görülme sıklığı oldukça fazla olduğu için, herhangi birinin varlığı ya da şüphenilmesi durumunda çocuğunuzun okulda yaşadığı problemleri de açıklamak daha kolay olacaktır.

    DDHB veya uyku problemlerinden birinin çözümlenmesi durumunda diğerinde de gelişme görülebilir. Bu sebeple, ebveynler olarak size büyük görev düşüyor.

    Bununla birlikte, siz ve çocuğunuz sadece uykuyla ilgili sıkıntılar yaşıyorsanız, bazı basit önlemler alarak uykunuzu tekrar normal haline de getirebilirsiniz. En azından bu konuda doktora danışmadan önce, aşağıdaki tavsiyekerin bir fayda sağlayıp sağlamadığını deneyebilirsiniz. İşte uzmanların önerileri:

• Her gece, MUTLAKA aynı saatte uyumak için yatakta olun.
• Yatakta ASLA okuma, yazma, yemek yeme, tv izleme, telefonda konuşma gibi, yatak dışı faaliyetleri yapmayın. Bu, yatağa yatmakla, beyinden verilen uyku vaktinin geldiğini mesajını bozmaktadır.
• Sınav, proje ve benzeri uzun zaman gerektiren aktiviteleri son güne bırakıp bütün gece ayakta kalıp sabahlamayın.
• Yatağa yattıktan 20 dakika sonra uyuyamazsanız kalkın. Zihninizi biraz daha yorup uykunuzu getirecek basit, fiziksel güç gerektirmeyen aktiviteler yapın. Okumak, müzik dinlemek gibi.
• Her sabah ne kadar yorgun ve uykusuz olursanız olun mutlaka aynı saatte yataktan kalkın. Bu, uyku düzenini kazanmanızda oldukça faydalı olacaktır.
• Gün içinde ASLA şekerleme yapmayın. Uzanmanız gerekirse bir saati geçmemesine dikkat edin.
• Öğle yemeğinden itibaren ASLA kafeinli gıdalar tüketmeyin.
• Yatağa aç girmeyin. Ancak, ağır gıdalardan ve mideyi tıkabasa dolduracak şekilde yemekten uzak durun.
• Yatma zamanından en az 1 saat öncesinde kafanızı kurcalayan herşeyi ertesi sabaha kadar rafa kaldırın.
• Yatak odanızı, sessiz, karanlık ve biraz serin olacak şekilde ayarlayın.

http://www.psikolojitestleri.com
Online psikoloji testleri ve popüler psikoloji makaleleri

 

Etiketler: uyku, çocuk gelişimi, okul performansı