Duygusal veya romantik olarak tanımlanan ilişkilerde problem yaşandığında ne yapmak gerekir? Eşiniz, nişanlınız veya sevgiliniz sizden uzaklaşıyor mu yoksa siz mi öyle algılıyorsunuz?
Aşk ya da adına her ne denilirse denilsin bir kişiye karşı yoğun, pozitif duygu beslemenin psikolojik olduğu kadar fizyolojik yani bedensel bir takım etkileri vardır. O kişiyi düşünürken bile heyecanlanmak, kalbin hızla çarpması ve benzeri tüm etkiler beynin algısı ve bununla birlikte hormon ve diğer kimyasalları harekete geçirmesiyle oluşur. Hatta, aşık olan kişinin gözünün hiçbir şeyi görmediği ifade edilir ki, bu kişinin algılama, muhakeme ve karar verme süreçlerinin yoğun kimyasal değişim altında olduğuna örnektir.
Benzeri kimyasallar üzüldüğümüz, sinirlendiğimiz yani negatif duygusal durumlarda bulunduğumuzda da salgılanır. Mantıklı hareket etme kabiliyetimiz yine vücut kimyasallarımız tarafından engellenir.
Bu durum bize normal şartlar altında yapmayacağımız şeyleri yaptırabilir. Negatif duyguları uçlarda yaşadığımız için çok basit ve akl-ı selim hareketleri yapmak da dahi zorlanabiliriz. Elbette bu durum yaptıklarımız ile ilgili sorumluluğumuzu ortadan kaldırmaz. Önemli olan yoğun duyguların yarattığı kaosun farkında olabilmektir. Böylece ani ve telafisi zor olan adımlar atmamak için kendimizi frenleyebiliriz.
Bir ilişki ayrılık ile sonuçlanacağı zaman bu negatif duygular yavaş yavaş belirmeye başlar. Özellikle, kişi ilişkinin bitmesini istemiyor ise, genellikle ilişkinin başladığı noktadaki tüm pozitif duygular tamamen negatife döner. Maalesef sevgilisine, nişanlısına veya eşine fiziksel ve psikolojik taciz ve şiddette bulunma durumları hep böyle dönemlerde gerçekleşir.
Sitemizde ilişkilerin ayrılığa yakın mı olduğu konusunda size farkındalık kazandırmak sebebiyle özel bir test hazırladık.
Eğer testin sonucu olarak ayrılık, boşanma yönünde bir sonuç çıkarsa mutlaka bu konuda uzman bir psikolog veya psikiyatrdan yardım almayı düşünün. Psikolog veya psikiyatr, yukarıda bahsettiğimiz kaotik durumun içinden hem fiziksel hek de psikolojik olarak minimum zararla çıkmak için size yol gösterecektir.
Özellikle uzun süreli ilişkilerde, evlilik veya nişanlılık gibi belirli bir aşamaya gelmiş birlikteliklerde, ayrılığın getirdiği sorunların çözümlenmesinde, mümkünse çiftin birlikte psikolog veya psikoterapide giderek geçiş sürecini uzman kontrolünde yapmaları bir çok nahoş olayın önüne geçebilmektedir.
http://www.psikolojitestleri.com
Online psikoloji testleri ve popüler psikoloji makaleleri