Birçoklarınızın "Hayır!" "Asla!" dediğinizi duyar gibiyim. Aslında psikologların çoğu da sizinle aynı düşünceyi paylaşıyordu; ta ki yeni çalışmalar bize yepyeni ufuklar açana kadar. Kısa süre öncesine kadar, kişilik ile ilgili yaygın kanı, 30 yaşında değişmeyecek şekilde kesin şeklini aldığıydı.
Boyce ve arkadaşları tarafından 2013 başlarında yayınladıkları makalede, insanın kişiliğinin, hayatından ne kadar memnun olduğunu belirleyen en önemli faktör olduğunu ortaya konuyor. İnsanların hayatta neye sahip olduğundan çok elinde olanla ilgili düşüncesinin, yaşamından ne kadar memnun olduğunu belirleyen temel faktör olduğunu ortaya koyan bu araştırma, düşünce alışkanlıklarının da temel belirleyicisinin karakterimiz olduğunu açıkça gösteriyor. Bu nedenledir ki, bazılarımız hayatta hemen herşeye sahipken hiç memnun olmuyor ama diğerlerimiz neredeyse elde avuçta birşey yokken dünyanın en mutlu insanı olabiliyor.
Bu araştırmanın diğer önemli sonucu ise, 2 sene gibi kısa bir zamanda bile insanların karakterlerinde küçük değişiklikler olduğunu göstermesidir. Karakterdeki bu ufak oynamalar, diğer faktörlerden tam 2 kat daha fazla, hayattan duyulan memnuniyeti etkiliyor. Bir başka deyişle, kişiliğimiz temelden değişmese bile, minicik değişimlerle farklılaşırsa, yaşamdan aldığımız keyif üzerindeki etkisi, hayatımızda gerçekleşen diğer tüm değişimlerin toplamından 2 kat daha fazla oluyor.
http://www.psikolojitestleri.com
Online psikoloji testleri ve popüler psikoloji makaleleri